JUTLAND

De cultuurvakantie in Jutland is gevarieerd en gezellig. Denkt u hierbij vanaf de vakantiehuizen voor vakantie in Denemarken aan het HEART-Herning Museum of Contemporary Art met internationale en experimentele kunst. Museum Jorn-Cobra schilder is een aanrader in Silkeborg tijdens een vakantie in Jutland evenals Trapholt in Kolding met kunst en design. Vanaf de bungalow in Jutland is het Skagensmuseum met Deense en Noorse kunst zeer aantrekkelijk. Bezoek vanaf de villa in Jutland de Domkerk in Aarhus, groot met romaanse details en een prachtig altaar. Het Kunstmuseum van Skagen is een bijzonder en veelzijdig museum met Deense impressionisten uit Skagen als hoofdrolspelers. Ontdek de rijke cultuur tijdens de cultuurvakantie in Jutland.

Bezoek het kabelpark Hvide Sande vanaf de vakantiehuizen in Jutland. Hier kunt u leren waterskiën en wakeboarden. Dankzij het gevarieerde landschap tijdens een vakantie in Jutland met bossen, duinen, heide en rivierdalen zult u eindeloos genieten van de wandelvakantie en fietsvakantie. Het Deense deel van de Waddenzee biedt vijf grote nationaalparken. Vanaf de vakantiehuizen voor vakantie in Denemarken kunt u bij Esbjerg prachtige fietstochten en wandelroutes volgen. Als u wilt fietsen en wandelen met adrenaline, kiest u voor de steile heuvels bij Rebild.. De liefhebbers van kano varen kunnen hier eveneens maximaal genieten vanaf de bungalows in Jutland. Tijdens een vakantie in Jutland is Mols Bjerge een prachtig gebied voor buitenactiviteiten dankzij de heuvels, bossen en kustgebieden en eilanden.

De strandvakantie in Jutland is een gezellige vakantie voor jong en oud. U vindt vanaf de vakantiehuizen voor vakantie in Denemarken een complete strandvakantie met 300 km aan strand van Esbjerg tot Skagen. Vergeet ook de stranden bij Limfjord en Romo niet. Blavandshuk biedt brede stranden, duinen en naaldbossen vanaf de bungalow in Jutland. Bij Blokhus-Jammerbocht kunt u heerlijk zonnenbaden op een schoon zandstrand bij helder zeewater tijdens de vakantie in Jutland. Ga windsurfen vanaf de villa in Jutland bij Hanstholm en Vestervig, kite- en windsurfen kan hier perfect vanwege de volmaakte natuurlijke omstandigheden. Als u van vissen houdt tijdens een vakantie in Jutland, kiest u dan voor Norre Vorupor-Ty met vissersboten op het strand en mogelijkheden voor visexcursies. Jutland is ontspannend.

Steden

Skive ligt aan de Limfjord in de streek Salling en heeft een inwoneraantal van ongeveer 31.000. Salling is het schiereiland in de Umfjord dat wordt omspoeld door de Veno Bugt en de Sallingsund in het westen en de Risgárd Bredning en zijn zijtakken in het oosten. Het staat met Mors in verbinding via de 1730 m lange Sallingsundbro; aan de oostzijde onderhoudt een veerdienst tussen Sundsore en Hvalpsund de verbinding met Himmerland.

Het landschap langs de noordwestkust van Salling is vriendelijk en kleinschalig. Smalle landwegen doorkruisen de heuvelachtige streek. Langs de kust bewaken lage dijken het achterliggende land. Skive zelf is een vrij rustig stadje, de drukke jachthaven ligt betrekkelijk ver buiten het eigenlijke centrum. De kern van het stadje ligt op de linkeroever van de Karup Á. Pas in een vrij recent verleden is begonnen met de bebouwing van de rechteroever, waar kleine voorstadjes verrezen. Skive is ontstaan op een plek waar de rivier, die via de Skive Fjord in de Umfjord uitmondt, doorwaadbaar was. Zo kon men profiteren van het drukke handelsverkeer tussen Mors en Jylland, wat resulteerde in het verwerven van stadsrechten in 1326.

Viborg heeft een inwoneraantal van ongeveer 43.000 en behoort tot de oudste steden van Denemarken. De geschiedenis gaat terug tot de 8ste eeuw. Viborg is een stad in Denemarken in de provincie Viborg (tot 2007). De oppervlakte bedraagt 312,54 km². De eerste koning van Denemarken, genaamd Hardeknoet, werd in Viborg gekroond. Viborg is ook een gemeente in de Deense regio Midtjylland (Midden-Jutland) (met ingang van 1 januari 2007). Na de herindeling van 2007 worden de volgende gemeentes bij Viborg gevoegd: Bjerringbro, Fjends, Karup, Møldrup, Tjele, Aalestrup.

Frederikshavn is de grootste stad op Vendsyssel en heeft een inwoneraantal van ongeveer 30.000. Frederikshavn is tevens een gemeente in de Deense regio Nordjylland (Noord-Jutland) (met ingang van 1 januari 2007). Na de herindeling van 2007 worden de volgende gemeentes bij Frederikshavn gevoegd: Skagen, Sæby.

Het is een moderne zeehaven met scheepswerven en visverwerkende industrieën. Vanuit de veerhaven vertrekken de boten naar Göteborg in Zweden en verschillende havens in Noorwegen. De oude visserswijk Fiskerklyngen met zijn 19de -eeuwse woningen vormt een restant van het oude vissersdorp Fladstrand, zoals Frederikshavn heette voordat Frederik VI in 1818 het dorp stadsrechten verleende.

Aalborg is een havenstad in Denemarken en heeft een inwoneraantal van ongeveer 164.000. Aalborg is de vierde grootste stad in Denemarken na Kopenhagen, Aarhus en Odense. Het is de zetel van een lutherse bisschop. Het is de belangrijkste stad van de provincie Noord-Jutland in het zuiden van Limfjord, en ligt bij de verbinding van de Noordzee met het Kattegat. De omgeving van Aalborg is typisch voor het noorden van Jutland. Ten westen van de stad verbreedt de Limfjord zich tot een onregelmatig meer, met lage, moerassige kusten en vele eilanden. In het noordwesten ligt een moeras. Een spoorweg verbindt Aalborg met Hjørring, Frederikshavnen Skagenin het noorden, en met Aarhus en de spoorlijnen van Duitsland in het zuiden, evenals Kopenhagen in het oosten.

De geschiedenis van Aalborg gaat meer dan 1000 jaar terug. Oorspronkelijk werd het door de Vikingen gebruikt als handelpost vanwege zijn gunstige positie. De eerste vermelding van Aalborg onder zijn originele naam Alabu wordt gevonden op een muntstuk dat uit 1040 stamt. Tijdens de Middeleeuwen bloeide Aalborg op en werd een van de grootste steden in Denemarken. Deze welvaart werd verder vergroot toen Aalborg in 1516 een monopolie op zoute haring werd verleend. Aalborg ontving stadsrechten in 1342. Tot ver in de 19de eeuw was Álborg de tweede stad van het land. Het vormde met de vele 16de - en 17de -eeuwse gebouwen een goed voorbeeld van een bloeiende provinciestad, maar de grootschalige stadssanering in de jaren zestig en zeventig heeft het aanzien van de stad drastisch veranderd.

De oevers van Limfjorden worden gedomineerd door grote industrieën, waarvan cement-, ijzer- en staalbedrijven, scheepsbouw en de productie van aquavit de belangrijkste zijn. Een aaneengesloten historische binnenstad heeft Alborg niet meer. Het centrum bestaat uit een mengeling van moderne gebouwen, gemoderniseerde panden, historische vakwerkhuizen en bakstenen panden.

Hanstholm heeft een inwoneraantal van ongeveer 3500 en is de thuishaven voor een grote vloot vissersschepen. Hanstholm is met zijn stadshuis, visindustrie en veerboothaven een industrieel district de hoofdstad van de gemeente. Voordat de haven in 1967 werd geopend, was Hanstholm en klein stadje met een paar huizen op de bovenkant van het eilandje. Vandaag de dag heeft Hanstholm één van de grootste vissershavens van het land. In 1997 werd de haven vergroot met een verkeershaven en er zijn nu permanente diensten naar Noorwegen, Shetland, de Faeröer en ook naar IJsland.

Hjorring heeft een inwoneraantal van ongeveer 39.000 en is de oude hoofdstad van Vendsyssel. Hjørring is een gemeente in de Deense regio Nordjylland (Noord-Jutland) (met ingang van 1 januari 2007) en telt 67.480 inwoners (2006). Het is een nieuwe gemeente. Na de herindeling van 2007 worden de volgende gemeentes bij Hjørring ondergebracht: Hirtshals, Hjørring, Løkken-Vrå, Sindal.

Skagen is de noordelijkste plaats en gemeente van Denemarken en ligt aan de noordoostkust van Jutland. Skagen heeft een inwoneraantal van ongeveer 14.000 en beslaat een oppervlakte van 143 km². In 2007 wordt de gemeente opgenomen in gemeente Frederikshavn.

Skagen was oorspronkelijk een dorp aan het Skagerrak, maar toen het steeds verder verlaten dorp vanaf het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw weer groeide, is gekozen voor bebouwing enkele kilometers naar het oosten, aan het Kattegat. Zowel het huidige Skagen als het oude (Højen) zijn, net als de rest van de omgeving, zeer populair bij toeristen. Een hoogtepunt is de viering van de midzomernachtavond (Sankt Hans Aften) op het strand. Het woeste landschap rond Skagen is sterk gevormd door forse zandstormen in de achttiende en negentiende eeuw. Om de wandelende duinen en de verwoestijning van het landschap tegen te gaan zijn in de negentiende en twintigste eeuw op grote schaal grassen, struiken en naaldbomen aangeplant. Twee belangrijkste wandelende duinen bestaan nog, waaronder de tot beschermd natuurgebied verklaarde Råbjerg mile, die jaarlijks 15 meter naar het noordoosten oprukt en daarmee een bedreiging vormt voor bebouwing en wegen in het gebied. In 1775 werd besloten de telkens opnieuw door zand bedekte parochiekerk ten zuiden van Skagen af te breken, en de toren aan Råbjerg milen prijs te geven (de Tilsandede Kirke)).

Ten noorden van Skagen komen de Noordzee (Skagerrak) en het Kattegat samen bij de landpunt Grenen, onder spectaculair opeenbotsen van golven. Vlakbij Grenen staat de vuurtoren van Skagen, Skagen Fyr, die de hoogste vuurtoren van Denemarken is. Het bijzondere licht en pittoreske landschap rond Skagen trok aan het eind van de negentiende eeuw een groep kunstenaars aan, onder wie kunstschilders (Skagensmalerne) als Peder Severin Krøyer, Michael Ancher en Anna Ancher, en schrijvers als Georg Brandes, Holger Drachmann en Henrik Pontoppidan.

Aarhus is een havenstad aan de noordoostkust van Jutland, het vasteland van Denemarken. Het is de een na grootste stad van het koninkrijk. Aarhus heeft een inwoneraantal van ongeveer 285.000.Het district ligt laag, is vruchtbaar en bebost. De stad is een knooppunt van spoorwegen uit alle delen van het land. Arhus wordt door de inwoners beschouwd als de hoofdstad van het vasteland van Denemarken. De haven is goed en veilig, en boerenproducten worden geëxporteerd, terwijl kolen en ijzer behoren tot de meest ingevoerde producten. Het bisdom Aarhus dateert van minstens 951. De 13e eeuwse kathedraal is de grootste kerk van Denemarken. Een hoofdattractie voor toeristen is De Oude Stad, geen oud stadsdeel, maar een verzameling oude gebouwen uit de Deense geschiedenis, die uit het hele land verzameld zijn.

Randers heeft een inwoneraantal van ongeveer 63.000 en is een moderne middelgrote stad. De geschiedenis van Randers gaat terug tot de 11de eeuw. In de Middeleeuwen was het een belangrijk handelscentrum dat nauw verbonden was met de Hanzestad Lübeck. In de 16de eeuw werd de stad getroffen door een zware brand, in de 17de eeuw door de pest en de Zweedse oorlogen. Twee eeuwen later herstelde de handel zich. Randers is tevens een gemeente in de Deense regio Midden-Jutland (Midtjylland) dit met ingang van 1 januari 2007. Na de herindeling van 2007 worden de volgende gemeentes bij Randers gevoegd: Langå, Mariager, Nørhald, Purhus, Randers, Sønderhald.

Silkeborg heeft een inwoneraantal van ongeveer 53.000 en is het centrum voor handel en dienstverlening, zoals de slogan van Silkeborg City luidt. Silkeborg is tevens een gemeente in de Deense regio Midden-Jutland (Midtjylland) dit met ingang van 1 januari 2007. Na de herindeling van 2007 worden de volgende gemeentes bij Silkeborg gevoegd:Gjern, Silkeborg, Them, Kjellerup. De wielrenner Jesper Skibby is hier geboren. In het plaatselijke museum ligt de man van Tollund, een in 1950 bij Silkeborg gevonden veenlijk. Silkeborg is tot 2007 een gemeente in de provincie Aarhusop Jutland. Silkeborg groeide en in de 20ste eeuw volgde uitbreiding tot op de noordelijke oever van de Langso. Silkeborg is dus een moderne stad met een rechtlijnig stratenplan.

Velje heeft een inwoneraantal van ongeveer 61.000 en ligt aan het einde van het Vejle Adal aan de Vejlefjord in een bosrijke omgeving. De naam Vejle betekent doorwaadbare plaats. Vejle kreeg in 1327 pas stadsrechten.Vejle Amt (provincie Vejle) is een provincie in het oosten van Denemarken aan de kust van het Kattegat. Vejle is vrij heuvelachtig. De hoofdstad is de gelijknamige stad Vejle. In het zuiden van de provincie ligt de stad Kolding die in oude tijden de residentiestad van het koningshuis van Jutland was. Per 1 januari 2007 worden de provincies in Denemarken afgeschaft. Het noordelijke deel van Vejle wordt dan deel van de nieuwe regio Midden-Jutland, het zuidelijke deel, inclusief Vejle, van de nieuwe regio Zuid-Denemarken.